Tegenwoordig zijn gadgets bij het sporten helemaal hip. Een trend die zich in 2020 voordoet is de opkomst van technologie bij het sporten. Wellicht heb jij dit zelf ook al gemerkt in de sportschool. Naast dat iedereen het nieuwe jaar is begonnen met goede voornemens en nieuwe fitnessoutfits zijn velen van jullie ook overtuigd van de kracht van fitnessgadgets. Maar zijn deze accessoires wel echt zo betrouwbaar?
Advies
Het centrum van Ethiek en Gezondheid (CEG) geeft het advies om niet blind op deze gadgets te vertrouwen. Volgens hen is het heel begrijpelijk dat sporters bijna ‘blind’ vertrouwen op de statistieken die gemeten worden door bijvoorbeeld een fitnesstracker. Zo wordt bijvoorbeeld je hartslag gemeten door een van deze gadgets. Dit kan je enigszins helpen om je gezondheid te verbeteren, want je hebt nu een beter inzicht over de gemeten statistieken van je lichaam. Echter zijn er ook tal van fitnessgadgets die kwalitatief en stuk minder betrouwbaar zijn. Zij meten vaak dezelfde statistieken van je lichaam, maar de betrouwbaarheid is hierin een stuk minder. Dit zou er dus ook voor kunnen zorgen dat je verkeerde informatie ontvangt en daarbij dus misschien wel je gezondheid in gevaar brengt. Een van de oorzaken hiervan is de stimulatie van deze gadgets door de overheid. Doordat de Nederlandse overheid het gebruik van eHealth producten toejuicht gaan sporters er namelijk sneller vanuit dat alle producten betrouwbaar en kwalitatief in orde zijn. Dit is alleen helaas niet altijd het geval.
Wat kan ik wel of niet vertrouwen?
Ons advies is om altijd gadgets te kopen die afkomstig zijn van Nederlandse winkeliers en webshops. Deze producten voldoen namelijk aan de wet- en regelgeving van ons sportieve landje. Daarnaast heb je in Nederland altijd een minimale garantieduur op je producten. Mocht je dus niet tevreden zijn, dan kun je het product altijd weer retourneren. Waar je deze producten beter niet kunt kopen? Dat is eigenlijk vrij simpel. Wij raden jullie aan om producten van buiten Europa altijd zorgvuldig te controleren. De wet- en regelgeving in deze landen is vaak een stuk minder streng en dit kan er voor zorgen dat zij producten produceren die eigenlijk niet voldoen aan de Nederlandse maatstaf. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat deze gadgets onbruikbare, onbetrouwbare informatie doorspelen. Dat wil toch niemand?