Wat je moet weten over calorieën!

Een calorie wordt gebruikt als een eenheid van energie. Het is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graad Celsius te verhogen. Omdat dit een zeer kleine hoeveelheid energie is, gebruiken de meeste mensen de term kilocalorieën, vaak aangeduid als kcal, waarbij één kilocalorie gelijkstaat aan 1000 calorieën.

Ons lichaam heeft deze calorieën essentieel nodig om te functioneren. Zonder deze energiebron zou ons lichaam niet in staat zijn om basisfuncties uit te voeren, zoals spreken, groeien, lopen, of zelfs het genezen van wonden. Energie is nodig voor elke activiteit en daarom consumeren we gedurende de dag voedsel en dranken. Het probleem ontstaat echter wanneer mensen meer energie consumeren dan nodig is. Overtollige energie wordt door het lichaam opgeslagen als reserve voor later gebruik. Dit kan leiden tot gewichtstoename. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid energie, oftewel calorieën, die je consumeert.

Wat is de aanbevolen calorie-inname?

In de Verenigde Staten is er onderzoek gedaan naar de dagelijkse caloriebehoefte van mensen. Dit onderzoek richtte zich op volwassen mannen en vrouwen zonder overgewicht die een relatief inactieve levensstijl hadden. Uit de studie bleek dat vrouwen gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag consumeerden, terwijl mannen gemiddeld 2500 kilocalorieën per dag binnenkregen. Deze waarden worden sindsdien als algemene richtlijnen gehanteerd.

Echter, de specifieke energiebehoefte kan voor jou persoonlijk anders zijn. Als je bijvoorbeeld een actieve sporter bent, kan het zijn dat je meer dan 2500 kilocalorieën per dag nodig hebt. Dit geldt ook als je groter of gespierder bent dan gemiddeld, omdat spierweefsel extra energie verbruikt, en dus meer calorieën vereist.

Wil je zelf je calorie-inname bijhouden?

Op veel productverpakkingen vind je tegenwoordig de caloriewaarden vermeld, vaak per 100 ml, 100 gram, per portie, of voor het geheel. Door je voedselinname nauwkeurig bij te houden, kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel calorieën je verbruikt. Je kunt ook tools zoals de caloriechecker van het Voedingscentrum gebruiken om per product en per opgegeven hoeveelheid de calorie-inhoud te bepalen.

Als je gedurende een bepaalde periode je calorieverbruik bijhoudt, zul je vaak verrast zijn door de hoeveelheid. Velen van ons onderschatten hoeveel calorieën we dagelijks consumeren. Een nuttige tip voor gewichtsverlies is om op te schrijven wat je eet, maar nog effectiever kan het zijn om vooraf te plannen en te noteren wat je gaat eten. Door je aan deze geplande hoeveelheid te houden, laat je waarschijnlijk onnodige snacks staan. Naast het verminderen van calorie-inname zijn er andere methoden om af te vallen, zoals beschreven in het stuk ‘Calorieën opslaan of omzetten’.

Calorieën opslaan of omzetten?

Calorieën representeren energie, en met die energie kun je twee dingen doen: opslaan of omzetten. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft en weinig fysieke activiteiten uitvoert, wordt de overtollige energie opgeslagen als vet. Dit leidt op den duur tot gewichtstoename. Veel mensen, die gewichtstoename willen vermijden, kiezen er daarom voor om energie om te zetten door middel van beweging, zoals sporten. Dit proces converteert calorieën in energie voor warmte en beweging.

Je darmen spelen een belangrijke rol bij het omzetten van calorieën in energie. Als de hoeveelheid energie die je consumeert gelijk is aan wat je verbruikt, zal je gewicht stabiel blijven. Om te bepalen hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om op gewicht te blijven of af te vallen, moet je rekening houden met twee soorten energieverbruik:

  1. Vaste verbruik: Dit is de basisbehoefte van je lichaam, nodig om je lichaam warm te houden en je hersenen en organen te laten functioneren.
  2. Variabel verbruik: Dit is de extra energie die je nodig hebt voor fysieke activiteiten zoals sporten, fietsen, winkelen en huishoudelijke taken.

Door deze twee soorten verbruik op te tellen, kom je erachter hoeveel calorieën je dagelijks mag innemen. Als je meer calorieën verbruikt dan je inneemt, zal je lichaam beginnen met het verbranden van opgeslagen vet, wat leidt tot gewichtsverlies. Als je meer inneemt dan je verbruikt, zul je gewicht aankomen.

Pre-zomer 2024Pre-zomer 2024