Waar de ene persoon al aankomt bij het kijken naar een taartje kan de andere persoon maar blijven eten. De oorzaak hiervan is je metabolisme ofwel stofwisseling. Een hoog metabolisme zorgt er namelijk voor dat eten sneller verbrandt. Het gevolg hiervan is dat het lichaam geen brandstoffen (ofwel vetten) onder huid opslaat.
Wat is metabolisme?
Metabolisme is een complex proces waarbij voedingsstoffen in het lichaam omgezet worden in energie. Dit gebeurt door het inzetten van verschillende chemische reacties in het lichaam, en het tempo waarin deze reacties plaatsvinden bepaalt de snelheid van ons metabolisme. Het metabolisme speelt daarom een belangrijke rol in onze gezondheid en beïnvloedt ook ons gewicht. Een snel metabolisme zorgt ervoor dat we snel calorieën verbranden en minder snel aankomen in gewicht, terwijl een trager metabolisme juist leidt tot moeilijker verbranden van calorieën en sneller aankomen in gewicht.
Snelheid stofwisseling afhankelijk per persoon
Echter, er zijn ook andere factoren die invloed kunnen hebben op de snelheid van je metabolisme, waaronder levensstijl en voeding. Het niveau van fysieke activiteit en spiermassa hebben beide een directe invloed op de snelheid van je metabolisme. Spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, dus hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je metabolisme werkt. Ook voeding speelt een belangrijke rol, zoals het eten van veel kleine maaltijden in plaats van minder grote maaltijden, en het eten van voedsel met een hoge stofwisseling zoals proteïnen. Het is dus wel degelijk mogelijk om invloed uit te oefenen op de snelheid van je metabolisme door je levensstijl en voedingspatroon aan te passen.
Hoe kun jij jouw metabolisme beïnvloeden?
Op andere zaken zoals voeding en slaap kan je wel invloed uitoefenen. Wanneer je een metabolisme dieet volgt wordt er ingespeeld op de factoren waarmee je wel je metabolisme kan versnellen. Met onderstaande 8 tips kan ook jij je metabolisme versnellen:
1. Sport in de ochtend
Sporten is zoals je vast wel weet goed voor je stofwisseling en voor je calorieverbranding. Wanneer je ’s ochtends sport, verhoog je jouw stofwisseling voor de rest van de dag. Enkele voorbeelden waarmee je gemakkelijk jouw stofwisseling kunt verhogen zijn hardlopen voor het werk maar ook fietsend naar je werk te gaan.
2. Bouw spiermassa op
Spieren verbranden net zoals de rest van het lichaam calorieën. Een kilo spieren verbrand in totaal 70 calorieën per dag. Wanneer je dus meer spiermassa hebt verhoog je al automatisch jouw metabolisme ofwel stofwisseling. Wanneer je vervolgens ook nog gaat sporten zal je stofwisseling nog sneller stijgen, dit omdat deze extra spiermassa vervolgens ook nog eens extra calorieën verbruikt.
3. Slaap voldoende
Wanneer je te weinig slaapt, zal je lichaam moeilijker koolhydraten verbranden. Het gevolg is meer honger en een tragere stofwisseling. Te weinig slaap zorgt ook nog eens voor een lager energieniveau waardoor je minder zin hebt om te bewegen met als gevolg een lagere stofwisseling.
4. Drink veel water
Wanneer je veel water drinkt versnelt je stofwisseling. Probeer daarom elke dag 2 liter water extra drinken. Drink dan het liefst lauw water in plaats van ijskoud water. Ijskoud water zorgt er namelijk weer voor dat je metabolisme vertraagd.
5. Drink je koffie zwart
Koffie heeft ook invloed op je stofwisseling. Wanneer je namelijk je koffie zwart drinkt, versnelt dit je stofwisseling. Wanneer je echter je koffie met melk en suiker drinkt dan wordt deze verhoogde stofwisseling teniet gedaan. Drink daarom vanaf nu je koffie zwart!
6. Drink groene thee
Met groene thee kun je ook jouw stofwisseling verhogen. Groene thee bevat namelijk plantaardige, flavine bevattende eiwitten die ervoor zorgen dat vetten sneller verbranden.
7. Eet meer kleine porties
Wanneer jij alleen 3 keer per dag een grote maaltijd eet, zal je stofwisseling tussen deze maaltijden in vertragen. Het is helemaal slecht wanneer je maaltijden overslaat want dan zal je stofwisseling nog meer vertragen. Probeer om deze reden de gehele dag je stofwisseling op peil te houden. Dit kun je doen door over de gehele dag kleinere porties te eten. Op deze manier zorg je er ook voor dat je minder trek hebt (en niet tussendoor gaat snacken) en dat je ’s avonds sneller verzadigd bent.
8. Eet meer proteïnen
Je lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van proteïnen (beter bekend als eiwitten) dan voor het verteren van koolhydraten en/of vetten. Proteïnen zitten in eieren, vis, kip, tofu, magere rund- en varkensvlees, zuivelproducten en noten.
Hoeveel invloed heeft dit op je stofwisseling?
Wanneer je al deze tips opvolgt, verwacht dan niet dat je binnen mum van tijd vele kilo’s afvalt. Al deze tips zullen er alleen voor zorgen dat je stofwisseling wat verhoogd. Op den duur zul je pas merken dat je resultaat behaald.
Een compleet metabolisme dieet
Een metabolisme dieet gaat verder dan alleen de bovenstaande tips. Het is een geïntegreerde aanpak die rekening houdt met factoren als levensstijl, voedingspatroon, en persoonlijke voorkeur. Het doel van een metabolisme dieet is om de stofwisseling te verhogen en het lichaam te helpen om efficiënter calorieën te verbranden.
Een diëtiste of personal trainer kan je helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt dieet en oefenprogramma, rekening houdend met je specifieke doelen en situatie. Zij kunnen je ook ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde eet- en leefgewoonten en je motiveren om vol te houden.
Een metabolisme dieet vereist echter wel discipline en toewijding, en het is belangrijk om te onthouden dat er geen snelle oplossingen zijn voor het verbeteren van je stofwisseling. Het is een proces dat tijd vergt, maar met de juiste begeleiding en doorzettingsvermogen kun je uiteindelijk het gewenste resultaat bereiken.