Tips voor food preppen

food preppen
Na aanraden van onze lezers hebben wij besloten jullie wat tips geven op het gebied van meal preppen. Want wat is dat eigenlijk? En waarom doe je dit? Nou, dat is eigenlijk heel makkelijk uit te leggen. Food preppen is in principe niets anders dan het opslaan van maaltijden. Je kookt op één moment verschillende maaltijden, die je vervolgens opslaat in de vriezer en/of koelkast. Waarom je dit doet? Heel simpel; dit scheelt een hoop tijd en moeite! Daarnaast geven sporters aan dat het vaak makkelijker is om je aan je voedingsschema te houden wanneer je maaltijd al bereidt is en dus klaar staat. Om jullie op weg te helpen hebben wij verschillende foodprep-tips op een rij gezet!

Koop verschillende bakjes

Je maaltijden verschillen van grootte en hiervoor heb je dus verschillende bakjes nodig. Je kunt jezelf wel voorstellen dat een avondmaaltijd een grotere portie is dan een snack voor tussendoor. Daarnaast is het voor jezelf ook handig dat je aan de grootte van het bakje al kunt zien met welke maaltijd je te maken hebt. Extra tip; koop bakjes die in de vriezer en magnetron mogen. Dat scheelt weer afwas!

Kleuren en texturen

Bij de samenstelling van je maaltijd is het slim om te kijken naar de textuur en kleur van je producten. Dit doe je om de kwaliteit van je maaltijd te verbeteren, want het moet natuurlijk wel lekker zijn. Kies daarom voor bijvoorbeeld iets krokants, iets sappigs en iets wat zachter is. Zo blijft de maaltijd lekker divers. Door verschillende kleuren, bij bijvoorbeeld groenten, te hanteren krijg je vaak meerdere verschillende voedingsstoffen binnen.

Een goede weegschaal

Minstens zo belangrijk is het gebruiken van een weegschaal. Op het begin is het food preppen wellicht nieuw voor je. Ga dus vooral aan de slag en experimenteer met de hoeveelheden. Naar mate de tijd zal je vanzelf zien wat voor jou wel of niet werkt. Een standaard maaltijd bestaat uit 200 gram groente, 150 gram vlees of vis en 100 gram koolhydraten (aardappels of rijst). Echter zal deze maaltijd voor veel sporters verschillen. Een fanatieke sporter die dagelijks in de fitness staat eet waarschijnlijk meer.