Bij veel mensen leeft het idee dat vetten moeten worden vermeden. In veel supermarkten zijn er daarom tegenwoordig veel producten die vetvrij zijn. Echter kan het menselijk lichaam niet zonder vetten. Daarom is het ook raadzaam om vetten te eten en daarbij het liefst onverzadigde vetten.
Vetten als energiebron
Vetten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. Om deze reden is het belangrijk om voldoende vetten te eten. Bij een gezond eetpatroon eet je gemiddeld 20 tot 40 procent vet.
Vet bevat als voedingsstof twee keer zoveel calorieën als een koolhydraat of eiwit. Vet heeft alleen als nadeel dat het niet de meest toegankelijke bron is wanneer je energie nodig (zoals bij het sporten). Vetten verbranden namelijk erg traag. Hierdoor levert het maximaal maar 50% van de energie op die je nodig hebt. De overige energie wordt voornamelijk gewonnen uit koolhydraten. Een ander nadeel is dat voedingsvet snel wordt omgezet in lichaamsvet, wat zorgt voor dat extra vetlaagje rond je middel.
Niemand kan zonder vet
Ondanks deze nadelen kunnen we niet zonder. Vetten zijn belangrijk voor:
- De aanmaak van vet oplosbare vitamines.
- Het op peil houden van het immuunsysteem.
- Het laagje voedingsvet waardoor je voedingsstoffen makkelijker opneemt.
- De nodige cholesterol die nodig is voor de stevigheid van de celwanden.
- Dat eten smakelijker smaakt
Vet en sport
Zoals ieder mens kan ook geen sporter niet zonder vet. Het is alleen neit verstandig om vet vlak voor een (kracht)training te nuttigen. Het gevolg hiervan is namelijk dat de maaglediging vertraagt en dat het voedsel dus langer in je maag blijft. Dit merk je goed tijdens het sporten. Bovendien zit het geconsumeerde vet de opname van de noodzakelijke koolhydraten in de weg.
Het is ook belangrijk om de vetconsumptie na een (kracht)training laag te houden. Opname van vooral eiwitten en koolhydraten is meer aan te raden.
Buiten de trainingen om is het wel nodig om vetten binnen te krijgen. Te weinig vetten in je lichaam kunnen zelfs een negatieve invloed hebben. Het kan zelfs lijden tot vermoeidheid, dat je vatbaarder bent voor infecties en veel meer.
Verschillende soorten vetten
Vetten worden grofweg verdeeld in twee soorten vetten, namelijk goede en slechte vetten. Verzadigde vetten en transvetten zijn ‘slechte vetten’ omdat deze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. De ‘goede vetten’ zijn onverzadigde vetten omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Probeer daarom vooral zoveel mogelijk onverzadigde vetten binnen te krijgen.
Een aantal producten die wij veel mensen en fanatieke sporters aan kunnen raden zijn:
- Vette vis: De Omega-3 vetzuren uit vis verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Ik adviseer om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis. Vette vis is bijvoorbeeld zalm of makreel.
- Noten: In noten zit veel onverzadigde vetten en eiwitten. De hoeveelheid verschilt per nootsoort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten relatief veel onverzadigd vet en minder verzadigd vet in vergelijking met cashewnoten of pinda’s.
- Olijfolie: In olijfolie zit veel onverzadigd vet. Verder bevat olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E.
- Avocado: Een avocado is bijzonder voedzame vrucht. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie. Deze bestaat voornamelijk uit onverzadigde vettenzuren. Verder bevat de avocado ook veel mineralen zoals ijzer en kalium. Bovendien is een avocado rijk aan eiwitten.
Voor meer uitleg en tips over voeding en vetten, bekijk dan ook eens de pagina van het voedingscentrum.