Zo kies je de juiste personal trainer!

In meerdere stukken op deze website hebben we het over de fitnessinstructeur. De fitnessinstructeur kan je helpen bij:

 • Het juist uitvoeren van de verschillende oefeningen in de sportschool.
 • Het opstellen van een fitnessschema om al je spiergroepen te trainen.
 • Het opstellen van een eetschema om wekelijks de juiste voeding binnen te krijgen.

Helaas kan een fitnessinstructeur je niet zo goed helpen als een personal trainer. Naja als een goede personal trainer. Met een goede personal trainer kan je namelijk samen gericht richting een doel werken. Hierbij kan het gaan om spieropbouw, conditieopbouw, afvallen of misschien wel meerdere doelen tegelijk.

Er is een verschil tussen een personal trainer en een fitness instructeur. Een fitnessinstructeur is iemand die je helpt met het juist uitvoeren van oefeningen in de sportschool en het opstellen van een fitnessschema om alle spiergroepen te trainen. Een fitnessinstructeur kan vaak worden gevonden in een sportschool of fitnesscentrum.

Een personal trainer is iemand die je helpt met het behalen van specifieke doelen, zoals spieropbouw, conditieopbouw, afvallen of meerdere doelen tegelijk. Personal trainers werken vaak individueel met klanten en stellen een persoonlijk trainings- en voedingsschema op. Personal trainers zijn vaak gespecialiseerd in specifieke gebieden en hebben vaak meer opleiding en ervaring dan een fitnessinstructeur.

Een personal trainer kan ook helpen met het herinrichten van de levensstijl van de klant, zoals het in huis halen van gezonde voeding en het aanpassen van dagelijkse gewoontes. Een personal trainer is meer gericht op persoonlijke doelen en het behalen hiervan, terwijl een fitnessinstructeur meer gericht is op het juist uitvoeren van oefeningen en het opstellen van een trainingsschema.

Welk(e) doel(en) streef je na?

Voordat je contact opneemt met een professionele trainer, heb je vast al een idee wat je wilt bereiken.

 • Wil je een gespierd lichaam de aankomende zomer?
 • Wil je een betere conditie of trainen voor een marathon?
 • Wil je trainen voor een verplichte conditietest voor je werk of om het leger in te kunnen?
 • Wil je een bepaalde hoeveelheid kilo’s afvallen?
 • Wil je misschien een ander doel bereiken?

Wanneer je een idee hebt welke doelen je nastreeft, kan je gerichter een gespecialiseerde personal trainer uitkiezen. Veel personal trainers hebben hun eigen specialismen. Door een ervaren trainer te kiezen die ervaring heeft met het behalen van jouw doelen, heb je een eerste stap gezet richting een voor jouw goede personal trainer.

Kies een professionele personal trainer

Door de gestegen populariteit van fitness en sporten zijn er ook veel nieuwe personal trainers bijgekomen. Onder deze nieuwe personal trainers bevinden zich ook veel personal trainers die hun geld niet waard zijn. Veel mensen noemen zich al een personal trainer met een eenvoudige fitnessbegeleiding/-instructeur diploma. Op dit soort opleidingen leer je een gemiddeld fitness-schema in elkaar te zetten voor een gemiddelde sporter. Een echte personal trainer past het fitness- of sportschema aan op de persoon en aan de opgestelde doelen. Hierbij worden vervolgens eetschema’s en overige diensten aangeleverd om doelen te behalen. Met een korte opleiding ben je niet in staat om dergelijke schema’s op te stellen. Werk daarom alleen maar samen met een personal trainer die een hogere opleiding heeft afgrond (aan bijvoorbeeld de CIOS of ALO). Hierbij is het ook belangrijk dat deze personal trainer zich onderhoudt aan de hand van cursussen.  

Een ‘persoonlijke klik’ met je personal trainer is belangrijk!

Een personal trainer die de juiste opleidingen en cursussen heeft afgerond, weet dat het niet draait om alleen maar sporten. Zo kan deze onder andere eetschema’s voor je opstellen. Een echte personal trainer gaat echter nog een stap verder. Deze zal je helpen met het herinrichten van je levensstijl. Denk hierbij aan het in huis halen van gezond eten, de aanschaf van een sport abonnement en meer. Een goede personal trainer krijgt je ’s avonds van de bank om toch dat rondje te gaan hardlopen en wanneer je geen gebak in huis hebt zal deze je eerder voor dat stuk fruit kiezen. Een personal trainer zal dus veel voor jouw bepalen. Je levensstijl wordt op basis van zijn adviezen aangepast. Wanneer je geen persoonlijke klik hebt, kan deze je niet op-en-top motiveren. Zoek daarom altijd naar een personal trainer met wie je een klik hebt. Wanneer je 30 kilo wil  afvallen zal je immers een lange tijd moeten samenwerken met deze personal trainer om jouw doel te bereiken. Om te kijken of je een persoonlijke klikt hebt, raden wij altijd een kennismakingsgesprek aan. Bij veel personal trainers is een dergelijke gesprek (soms een intakegesprek genoemd) een vereiste. Zodoende kunnen jullie beiden bepalen of het klikt.

Hoeveel heb je te besteden?

De laatste niet onbelangrijke stap is om te bekijken hoeveel je besteden hebt. De kwaliteit is mede afhankelijk van de kosten die een personal trainer met zich meebrengt. Een goede personal trainer staat namelijk altijd voor je klaar. Dit is een stukje service wat extra kosten met zich meebrengt. Echter wordt het tarief van een personal trainer alleen niet op basis van kwaliteit bepaald. Verdiep je er daarom goed in hoeveel de verschillende personal trainers vragen. Echter zijn kosten niet het meest belangrijk. Het samen behalen van de persoonlijke doelen zijn natuurlijk nog belangrijker!

Wie is dus voor jouw de juiste personal trainer?

De juiste personal trainer moet dus aan een aantal criteria voldoen. Dit zijn de volgende:

 1. Een personal trainer die bekend is met jouw persoonlijke doelen en deze doelen ook bij andere klanten heeft nagestreefd.
 2. Een personal trainer die over de benodigde diploma’s en cursussen beschikt.
 3. Een personal trainer met wie je een persoonlijke ‘klik’ hebt.
 4. Een personal trainer die binnen jouw budget past en betaalbaar is (voor een langere periode).

In conclusie, het kiezen van de juiste personal trainer is een belangrijke beslissing die veel tijd en overweging vereist. Door de opleiding, ervaring, specialisme, referenties en persoonlijke klik in overweging te nemen, kun je de juiste trainer vinden die je helpt bij het behalen van je doelen en het verbeteren van je levensstijl.

Pre-zomer 2024Pre-zomer 2024