Alles over voedingssupplementen

Voedingssupplementen
Elke sporter heeft hier vast wel eens van gehoord; voedingssupplementen. Veel fanatiekelingen gebruiken voedingssupplementen om hun voedingspatroon te versterken. Dit in de vorm van een poedertje (shakes), een pilletje (vitamine) of een tabletje (voedingsstoffen). Maar wat helpt nu echt? En is het wel verstandig om gebruik te maken van voedingssupplementen? Daar geven wij jou antwoord op in deze blog!

Ik eet gezond

Is het wel nodig om supplementen te gebruiken wanneer je zelf al gezond en gevarieerd eet? Nee, in principe niet. Wanneer jij gezond en gevarieerd eet heb je geen extra voedingssupplementen nodig. Ook wanneer je eens een dag niet aan de juiste hoeveelheid vitamines komt is er geen reden voor ‘paniek’. Krijg jij structureel te weinig gezonde voedingsstoffen binnen? Dan zijn voedingssupplementen wellicht een goede toevoeging aan jou eetpatroon.

Aan wie wordt het gebruiken van voedingssupplementen aangeraden?

Experts raden zwangere vrouwen aan om extra foliumzuur te slikken. Voornamelijk in het begin van de zwangerschap wordt dit aangeraden. Foliumzuur krijg je namelijk niet binnen via voeding, echter helpt het wel bij de bescherming van een open ruggetje(de neurale buis is niet dicht) bij baby’s. Extra vitamine D wordt aangeraden bij kinderen onder de 4 jaar. Zij krijgen namelijk nog niet genoeg vitamine D binnen via hun voeding of door zonlicht. Daarnaast zijn er nog verschillende andere doelgroepen die worden aangeraden om extra vitamine D te slikken. Mensen met een donkere huid, vrouwen boven de 50 jaar en alle 70+’ers die niet vaak meer buiten komen krijgen ook het advies om extra vitamine D te slikken.

Te veel voedingssupplementen binnen krijgen, kan dat?

Dat kan zeker. Het binnenkrijgen van te veel voedingssupplementen kan leiden tot vervelende complicaties. Denk hierbij aan diarree wanneer je te veel magnesium binnenkrijgt, te veel ijzers kunnen leiden tot leverbeschadiging en te veel vitamine B6 kan zelfs leiden tot tintelingen of gevoelloosheid.

Gezonde voeding vervangen door supplementen?

Dat is niet slim. In groente en fruit zitten veel bioactieve stoffen die je niet binnenkrijgt door middel van het gebruik van voedingssupplementen. De supplementen bestaan vaak uit vitamines en mineralen, maar de andere gezonde stoffen van groente en fruit zijn hier vaak niet in verwerkt. Het wordt dan ook zeker niet aangeraden om gezonde voeding te vervangen door andere substituten.

Hoe zit dat met eiwitshakes? Heb je die nodig?

Fanatieke sporters hebben een eiwitshake vaak wel nodig. Door lange en actieve trainingen ontstaan er scheurtjes in het spierweefsel. Dit wordt ook wel omschreven als spierpijn. Om het herstelproces van deze spieren te bevorderen is een eiwitshake zeker handig. Eiwitten zorgen namelijk voor een sneller herstel van de spieren. Daarnaast dragen eiwitten ook bij aan de opbouw van extra spierweefsel. Voor de sporters die willen groeien wordt een eiwitshake daarom zeker aangeraden.

Wat zit er eigenlijk in een eiwitshake?

Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. De samenhang van verschillende aminozuren (een keten) vormt samen een eiwit. Verschillende aminozuren worden door ons lichaam zelf aangemaakt en hier hoef je dus niet op te letten. Andere aminozuren worden niet door het lichaam aangemaakt en deze krijg je dus alleen binnen door een gezonde en gevarieerde voeding. De poeders die vaak worden opgelost in water of melk bestaan (vaak) uit twee verschillende soorten. Namelijk wei-eiwit (ook wel bekend als Whey) of caseïne-eiwitten (eiwitten uit zuivel). Daarnaast bestaan er ook shakes die op basis zijn van soja of zelfs op basis van zeewier. Aan de eiwitshakes zijn vaak geen of vrijwel geen vetten en koolhydraten toegevoegd wat er voor zorgt dat je een gezonde boost eiwitten binnenkrijgt. Ben je op zoek naar gezonde, veilige en de juiste voedingssupplementen? Neem dan eens een kijkje op onze voedingssupplementen pagina!