Het nut van eiwitshakes

Absoluut een van de populairste voedingssupplementen: eiwitshakes. Maar wat doen deze shakes eigenlijk? Wat zit er in en wanneer gebruik ik deze shakes? En is dit wel allemaal veilig? Dat vertellen wij jou graag in deze blog!

Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitshakes zijn mengsels die bestaan uit de combinatie van melk of water met poedervormige eiwitten. Deze poedervorm van eiwitten is op te delen in twee verschillende soorten eiwit. Namelijk whey-eiwit (ook wel wei genoemd) en caseïne-eiwit. Deze eiwitten haal je uit je normale voeding. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Je kan er vanuit gaan dat als jij voldoende afwisseling hebt in je voedingspatroon dat jij dan voldoende eiwitten binnen krijgt. De eiwitshakes zijn voornamelijk bedoeld voor fanatieke sporters (bijvoorbeeld 4+ keer in de week sporten) die graag hun spiermassa willen ontwikkelen. Zij hebben extra eiwitten nodig voor de opbouw van hun spiermassa en hun spierherstel. Zij gebruiken daarom dan ook vaak eiwitshakes, omdat eiwitten bijdragen aan deze processen. Whey-eiwit wordt voornamelijk gebruikt kort na of direct na de training. Dit zorgt voor een verbetering in het proces van je spierherstel. Caseïne-eiwit wordt vooral voor het slapen gaan genuttigd. Deze ‘stille’ eiwitten blijven namelijk lang in werking en zorgen ervoor dat jij dus de gehele nacht voldoende toevoer van eiwitten hebt. Dit houdt jouw spierweefsel op peil.

Wat is het nut van eiwitshakes?

De populaire eiwitshakes zijn absoluut de koploper in de meeste gebruikte voedingssupplementen. Deze shakes kunnen dan ook zeker bijdragen aan de ontwikkeling van je spiermassa. Het is daarbij wel belangrijk om ook genoeg gezonde voeding binnen te krijgen. Vervang een maaltijd daarom niet voor eiwitshakes. Shakes zijn een toevoeging op je dagelijkse voeding, geen vervanging!

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Er wordt geadviseerd om 0.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nuttigen. Weeg jij bijvoorbeeld 55 kilo, dan betekent dit dat jij 44 gram eiwit per dag binnen moet krijgen. Dit lukt je met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Producten als eieren en peulvruchten bijvoorbeeld bevatten veel eiwitten. Kwark is prima voor het slapen te nuttigen. Dit product bevat namelijk veel caseïne-eiwit. Lukt het jou niet om met je ‘normale voeding’ voldoende eiwitten binnen te krijgen? Dan zijn eiwitshakes wellicht de oplossing voor jou!
Pre-zomer 2024Pre-zomer 2024